Péče o přírodní nehty - zdravé nehty a jejich výživa

 
- Ruce pravidelně ošetřujte výživným krémem a kvalitním nehtovým olejíčkem
- Nehty zkracujte raději jemným pilníkem než nůžkami
- Kůžičku nikdy nestříhejte! pouze zatlačujte pomerančovým dřívkem
- Dodržujte zdravý životní styl a správný pitný režim
- Čistící a mycí prostředky vysušují Vaše nehty a ruce- používejte proto rukavice
- Časté používání laků a odlakovačů vysušují nehty a tak způsobují jejich lámavost
- Kvalitu nehtů zlepšíte užíváním Biotinu (Vitamin H)
- Nehty nikdy nepoužívejte jako nástroj
- Používejte odlakovače bez acetonu- aceton nehty vysušuje
- Prsty které jsou zbarveny od kouření potírejte citronovou šťávou nehet tak bude bělejší
- Špínu pod nehty a kolem kůžičky odstraníte čerstvou citronovou šťávou
- Záděry vždy odstraňte nůžkami nebo štipkami- nikdy je neukusujte
- Barevné laky bez použití podkladového laku nehty zabarvují
 
 

Vitamíny a minerální látky pro nehty

 - Mnoho žen má problémy s lámavými, štěpícími se nehty bez lesku. Příčinou těchto problémů je především nedostatečný přísun stavebních látek. V případě, že našemu organismu důležité látky chybí, projeví se to nejdřívě právě zhoršenou kvalitou nehtů. Skutečnou klíčovou úlohou pro správný vzhled a růst nehtů hraje především tedy vyvážená strava, která obsahuje čerstvé zdravé potraviny, které jsou bohaté na vitamíny a minerální látky.
 
Vitamíny, které prospívají ke zdravému růstu nehtů a v jakých potravinách se nachází:
 
- Vitamin A - napomáhá zpevňování tenkých nehtů (červená a žlutá zelenina, mléko, špenát, brokolice, ryby, játra, vaječný žloutek)
- Vitamin B2 - pozitivně ovlivňuje stav kůže,vlasů a nehtů (jablka, česnek, zázvor, špenát, chřest, karotka, papája, barevné ovoce a zelenina)
- Vitamin B7 (Biotin) a Vitamin H - podporuje růst nervových buněk (ořechy, sýry, pivní kvasnice, brokolice, sója, slunečnicová semínka, celozrnné obiloviny)
- Vitamin B13 - pomáhá tělu vstřebávat bílkoviny a přispívá k tvorbě nehtových buněk (mléko, sýry, vjce, mořské řasy-Kelpa, Nori)
- Vitamin C - napomáhá předcházet k tvorbě záděrů a otoků nehtové tkáně (ovoce-citrusové plody, rajčata, červená paprika, brambory, brokolice, chřest, tykev, pšeničné klíčky, ječmen)
- Vitamin D - podporuje vstřebávání vápníku, předchází suchým a křehkým nehtům (rybí olej, játra, mléko) 
- Vitamin E - snižuje žloutnutí nehtů a podporuje krevní oběh (listová zelenina, ořechy, mléčné výrobky, rostlinné oleje)
- Vápník - přispívá k růstu odolnosti zubů, kostí, nehtů (ořechy, tofu, hořká listová zelenina- pampeliška, brokolice, mléčné výrobky)
- Mastné kyseliny - suché a šupinovité nehty dobře reagují na doplnění stravy o oleje z pupalky nebo brutnáku lékařského, které obsahují polynesaturované mastné kyseliny, které jsou potřebné k tvorbě buněčných membrán a zadržují vlhkost
- Železo -  jeho nedostatek může způsobit ztenčení a zploštění nehtů (libové čerstvé maso, tmavozelená zelenina, sušené ovoce a ořechy)
- Hořčík - důležitý pro růst nehtů, stimuluje činnost nervů a svalů  (cereálie, celozrnný chléb, ořechy, luštěniny, ryby, listová zelenina)
- Bílkoviny -jsou nutné pro tvorbu keratinu, jejich nedostatek může nehty oslabovat (dbejte aby alespoň dvě jídla denně obsahovala- maso, ryby, vejce, sýr, mléko) bílkoviny jsou ve všech potravinách dokonce i v zelenině, ovoci a obilninách, proto lidé kteří se zdravě stravují  jich denně konzumují dostatečné množství 
- Zinek - základní prvek zdravé kůže, vlasů a nehtů, přispívá k růstu a funkci buněk (pivní kvasnice, vaječný žloutek, luštěniny, tykev, slunečnicová semena, pšeničné otruby a celozrnné obiloviny)